2024
-A.-K. Steines, A. Eisenberg, Th. Weith, K. Specht, M. Haberland (2024). Umsetzungshilfe des SUSKULT-Ansatzes: Kreislaufbasierte Agrarsysteme für die Stadt- und Raumplanung, Dortmund, 10/2024, https://doi.org/10.58122/0h5h-kg92
-S. Schwindenhammer, D. Gonglach (2024). Closing the nutrient-food loop: technology innovation and (de)politicization in European nutrient policy, Frontiers in Political Science, 6(2024), https://doi.org/10.3389/fpos.2024.1382338
-P. Genz, A. H. Hofmann, V. T. Katayama, T. Reemtsma (2024). Multiple barriers for micropollutants in nutrient recovery from centrate – combining membrane bioreactor and electrodialysis, Environmental Science: Water Research & Technology, The Royal Society of Chemistry, 2024, 10.1039/D4EW00063C .
-A. H. Hofmann, S. L. Liesegang, V. Keuter, D. Eticha, H. Steinmetz, V. T. Katayama (2024). Nutrient recovery from wastewater for hydroponic systems: A comparative analysis of fertilizer demand, recovery products, and supply potential of WWTPs, Journal of Environmental Management, Volume 352, 2024, 119960, ISSN 0301-4797, https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2023.119960.
2023
-F. Thoma, D. Schlehuber, A. Somborn and V. Keuter (2023). How does supplementary green light and UV-radiation affect biomass and rutin content in Levisticum officinale? Front. Sustain. Food Syst., Sec. Crop Biology and Sustainability, research topic Vertical Farming: New Trends, Products, and Production Approaches, Volume 7 – 2023 . DOI: 10.3389/fsufs.2023.1322443
-P. Genz, V. T. Katayama, T. Reemtsma (2023). Retention of Organic Micropollutants in Nutrient Recovery from Centrate by Electrodialysis─Influence of Feed pH and Current Density. ACS ES&T WaterArticle ASAP. https://doi.org/10.1021/acsestwater.3c00456
-A.-K. Steines (2023). Nachhaltige Lebensmittelproduktion in der Stadt – Think global, eat local, in: Zeitenwende-Neue Anforderungen an die Raumentwicklung, Hrsg. BBSR, IzR (Informationen zur Raumentwicklung), (S. 86-97), ISSN0303-2493
-M. Park, A. Somborn, D. Schlehuber, V. Keuter, G. Deerberg (2023). Raman Spectroscopy in Crop Quality Assessment: Focusing on Sensing Secondary Metabolites: A review, Horticulture Research, 2023; uhad074, https://doi.org/10.1093/hr/uhad074
-A. Graf, B. Loges, S. Schwindenhammer (2023). Inter- und Transdisziplinarität als normative Dynamik: Herausforderungen und Chancen für die Politikwissenschaft. Politische Vierteljahresschrift, https://link.springer.com/article/10.1007/s11615-023-00453-7
2022
-P. Genz, D. Jentzsch, A. Jost, T. Reemtsma (2022). Spurenanalytische Untersuchungen von Zentratwasser einer kommunalen Kläranlage zur späteren landwirtschaftlichen Wiederverwendung mit Fokus auf pflanzenverfügbaren Kontaminanten. Vom Wasser, 120: 92-95. https://doi.org/10.1002/vomw.202200016
-H. Wack, A. Somborn, D. Schlehuber, S. Deckert, V. Keuter (2022). Cultivation of Lovage under Exposure of Light-Emitting Diode Illumination and Analysis of Rutin Produced by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and Ultraviolet-Visible Spectroscopy (UV-Vis). International Journal of Food Science, vol. 2022. https://doi.org/10.1155/2022/6357893
-P. Genz, T. Reemtsma (2022). Polar Micropollutants and Metals in Centrate from Dewatered Sewage Sludge Intended for Reuse in Soilless Horticulture. ACS ES&T WaterArticle ASAP. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsestwater.2c00345
-S. Schwindenhammer, D. Gonglach (2022). Abwasser von heute als Dünger von morgen? Partizipative Forschungsbefunde über Transparenzbedarfe und Verfahren unter der SUSKULT-Vision. In: Reinermann, J., Kamlage, J.-H., de Vries, N., Goerke, U., Oertel, B. & Schrey, S. D. (Hrsg.): Zukünfte nachhaltiger Bioökonomie. Kommunikation und Partizipation in neuen Wirtschaftsformen. transcript Verlag, Bielefeld, 135-149 (open access)
-F. Petersen, J. Demann, J. von Salzen, H.-W. Olfs, H. Westendarp, P. Wolf, K.-J. Appenroth, A. Ulbrich (2022). Re-circulating indoor vertical farm: Technicalities of an automated duckweed biomass production system and protein feed product quality evaluation. Journal of Cleaner Production, Volume 380, Part 1, 2022. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.134894
-M. Junker, A. Bernardi (2022). Entscheidungsunterstützung bei der Nutzung von Kläranlagen für Agrarsysteme. In: Demmler, D., Krupka, D. & Federrath, H. (Hrsg.), INFORMATIK 2022. Gesellschaft für Informatik, Bonn. (S. 1473-1483). https://doi.org/10.18420/inf2022_126
-A.-K. Steines, M. Schulwitz, M. Haberland (2022). SUSKULT Szenariostudie. Hrsg. ILS Research gGmbH, Dortmund. https://doi.org/10.5281/zenodo.7049458
-F. Petersen, J. Demann, D. Restemeyer, H.-W. Olfs, H. Westendarp, K.-J. Appenroth, A.Ulbrich (2022). Influence of Light Intensity and Spectrum on Duckweed Growth and Proteins in a Small-Scale, Re-Circulating Indoor Vertical Farm. Plants 2022, 11.
https://doi.org/10.3390/plants11081010
-A.-K. Steines, M. Haberland (2022). Wie aus häuslichem Abwasser frische Tomaten werden – die künftige Rolle von Kläranlagen für eine Landwirtschaft in der Stadt. ILS-TRENDS Ausgabe 1/2022, https://www.ils-forschung.de/files_publikationen/pdfs/TRENDS-1.22_SUSKULT_ONLINE.pdf.
-N. Lu, M. Kikuchi, V. Keuter, M. Takagaki (2022). Business model and cost performance of mini-plant factory in downtown, Editor(s): Toyoki Kozai, Genhua Niu, Joseph Masabni, in: Plant Factory Basics, Applications and Advances,
Academic Press, Pages 271-293, ISBN 9780323851527, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85152-7.00002-1.
2021
-V. Keuter, S. Deck, H. Giesenkamp, D. Gonglach, V. T. Katayama, S. Liesegang, F. Petersen, S. Schwindenhammer, H. Steinmetz, A. Ulbrich (2021). Significance and Vision of Nutrient Recovery for Sustainable City Food Systems in Germany by 2050. Sustainability 2021, 13, 10772. https://doi.org/10.3390/su131910772
-S. Vogeler, S. Schwindenhammer, D. Gonglach, N. C. Bandelow (2021). Agri-Food Technology Politics: Exploring Policy Narratives in the European Parliament, in: European Policy Analysis, Juni 2021, DOI:10.1002/epa2.1114.
-V. Keuter, S. Schwindenhammer, H. Steinmetz und A. Ulbrich (2021). Drei Standpunkte zum Abschluss-Kommuniqué des Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) 2021. SUSKULT, Oberhausen, März 2021
-S. Schwindenhammer, D. Gonglach (2021). SDG implementation through technology? Governing food-water-technology nexus challenges in urban agriculture, in: Politics and Governance, 9: 1, 176-186, DOI: 10.17645/pag.v9i1.3590.
-Schwindenhammer S. (2021) Standards als Ergebnis, Ursache oder Instrument von Ernährungskommunikation?. In: Godemann, J., Bartelmeß, T. (eds) Ernährungskommunikation. Springer VS, Wiesbaden, 225-238. https://doi.org/10.1007/978-3-658-27314-9_13
2020
-Schwindenhammer, S. (2020). Demokratieprojekt Bioökonomie, Online Beitrag auf der Webseite des Wissenschaftsjahres 2020/2021 – Bioökonomie:
https://www.wissenschaftsjahr.de/2020-21/aktuelles-aus-der-biooekonomie/koepfe-des-wandels/demokratieprojekt-biooekonomie
-M. Schulwitz, M. Reimer, A.-K. Steines (2020): 40 Tonnen Tomaten von der Kläranlage – Das Agrarsystem der Zukunft kommt ganz ohne Erde aus und nutzt im Sinne der Kreislaufwirtschaft die Nährstoffe aus häuslichem Abwasser, Transforming Cities 4/2020, S. 78-81
– F. Thoma, A. Somborn-Schulz, D. Schlehuber, V. Keuter and G. Deerberg (2020): Effects of Light on Secondary Metabolites in Selected Leafy Greens: A Review. Front. Plant Sci. 11:497. DOI: 10.3389/fpls.2020.00497